اغلب ما در جست وجوی یافتن اشتباهات انجام شده هستیم. آیا تاکنون برای شما پیش آمده است که بررسی کنید چه کاری درست و مناسب انجام شده است؟ و اینکه تاکنون چقدر از افراد برای انجام کار درستشان، حتی اگر رییس آنها نیستید، تشکر کرده اید؟
بسیاری از ما در محیط کاری مان بابت انجام کار درست از دیگران تشکر نمی کنیم. جالب اینکه تقریبا همه از جمله همکاران، مشتریان و حتی یک رییس، دوست دارند اگر کاری را به درستی انجام دادند، به طور صادقانه از آنها قدردانی شود.
در این نوشتار، با هم مرور می کنیم چرا باید تشکر کنیم و چه ابزاری برای تشکر کردن مناسب تر است؟
چرا تشکر کردن مهم است؟ دلایل متعددی وجود دارد که اهمیت تشکر کردن را به ما گوشزد می کند. بدیهی است که افرادی که از آنها تشکر و قدردانی می شود، فکر می کنند کار آنها مورد فراموشی قرار نگرفته است.
در این صورت فردی که از او تشکر شده، خود را بیشتر درگیر کار می کند، تعهد بیشتری به گروه کاری و شرکت خود دارد؛ زیرا که می داند در حال خلق یک تفاوت واقعی است. این موضوع به خصوص برای سازمان هایی که برای دادن پاداش ها دارای محدودیت و بودجه بندی هستند، خیلی مهم تر است.
تشکر صادقانه، به توسعه مناسب روابط بین شما و همکاران کمک زیادی می کند. از جنبه های جالب «تشکر کردن»، واکنش های هورمونی است که درون بدن ما اتفاق می افتد. تحقیقات نشان می دهد، وقتی چیزی را که دوست داریم، می شنویم مغز ما شروع به ترشح دوپامین می کند. دوپامین ماده ای است که در اثر ترشح آن در مغز، فرد احساس شادی، غرور، رضایت و رفاه می کند.
تشکر کردن برای بهبود روابط در کار یک ضرورت است. درک این موضوع نیز مهم است که در قبال انجام این کار، نباید توقعی از افراد داشت. پس بهتر است بابت قدردانی و انرژی مثبتی که بابت این کار دریافت می کنید، لذت ببرید!
موانع تشکر کردن: برای برخی افراد تشکر کردن کاری دشوار است؛ اگر برای شما نیز این کار سخت به نظر می رسد، باید دلایل و ریشه های این امر را شناسایی کنید. سعی کنید فرصت هایی را که می توان از کارهای خوب دیگران تشکر کرد، از دست ندهید و پس از آن به صورت رودررو، ارسال ایمیل، یک تماس تلفنی از آن فرد تشکر و قدردانی کنید.
چگونه تاثیر تشکر کردن را بالا ببریم؟ همانقدر که قدردانی کردن مهم است، نحوه ارائه آن اهمیت دارد. به هر میزانی که شما به یادماندنی تر و براساس هوشمندی این کار را انجام دهید، یکپارچگی و تعلق خاطر افراد به شما، در گروه کاری بالاتر می رود.
راهکارهای بهبود برای ارائه تشکری به یادماندنی و صادقانه را با هم مرور می کنیم:
۱ متفاوت باشید: احتمالا همه ما عباراتی شبیه به این را در پانویس های روسا در گزارش هایی که به آنها ارائه می دهیم دیده ایم؛ «ملاحظه شد» یا «متشکرم»؛ واژگانی تلگرافی! اما می توان جمله جایگزین نوشت:«نظم و دقت گزارش خوب شما، روز مرا زیباتر کرد؛ موفق باشی!»؛ هنگامی که پیام تشکری شبیه به این ارائه شود علاوه بر یک اثر مثبت بر فرد آن را به یادماندنی می کند.
۲ اغلب اوقات تشکرکنید؛ با ارائه قدردانی صادقانه به اطرافیان می توانید به آنها نشان دهید چه چیزهایی برای شما مهم است.
این موضوع به خصوص برای زمانی که شما نقش مسوول در گروه کاری خود دارید و تلاش می کنید برای گروه کاری جدید خود چارچوب رفتاری و اخلاقی ترسیم کنید، اهمیت بیشتری پیدا می کند.
سعی کنید در تعاملات خود نسبت ۳ به ۱ را رعایت کنید. یعنی در ۴ تعامل، حداقل۳ مورد قدردانی و انتقال احساس مثبت به افراد اتفاق بیفتد. این باعث می شود تا به تدریج افرادی خلاق و انعطاف پذیر و با انگیزه مثبت در گروه خود داشته باشید.
۳ تشکر خود را در عمل نشان دهید: سعی کنید راه هایی غیر از تشکر به صورت کلامی یا نوشتاری پیدا کنید. به عنوان مثال می توانید از کسی که می خواهد مورد قدردانی قرار گیرد، بخواهید به عنوان مربی به فرد جدیدی که وارد گروه شده، تخصص و روش کاری خود را آموزش دهد؛ یا مسوولیت یک کارگروهی را به او واگذار کنید تا بتواند توانایی مدیریتی خود را نشان دهد.
۴ متناسب با شخصیت افراد تشکر کنید: هر فردی در گروه شما شخصیت مستقل و متفاوتی دارد؛ بنابراین روش تشکر برای هر فردی به اقتضای شخصیت اوست. بعضی علاقه دارد در جمع از آنها قدردانی شود؛ برخی دیگر قدردانی به طور خصوصی و بدون حضور دیگران را می پسندد.
خیلی مهم است که قبل از تشکر، بدانید برای فرد مورد نظر، چه روشی مناسب تر است. برای این کار از ابزار می توانید از نظریه نیازهای انگیزشی سه گانه (که در همین ستون معرفی شد) استفاده کنید.
نکته مهم استفاده از این ابزار، توجه به بلوغ فرهنگی افرادی است که با آنها در تعامل هستیم. در بعضی از کشورها استفاده از این ابزار نشان دهنده تقویت کار تیمی و ایجاد انگیزه است، اما برای برخی دیگر وقتی فردی تشکر می کند، افراد تلقی می کنند که وی در موضع ضعف قرار گرفته است. بنابراین در استفاده از این ابزار سطح فرهنگی مخاطبان را ارزیابی کنید.
سیدمحمداعظمی نژاد
منبع:دنیای اقتصاد |