گیاهان و میوه های دارویی
از دیرباز، در کشور ایران گیاهان دارویی را شناخته و از آن حهت درمان بیماریها سود می جسته اند, حکیمان و طبیبان بزرگ کشور که شهرتشان عالمگیر بوده و تا همین اواخر کتب علمی ایشان در دانشگاههای خارج از کشور تدریس میشده است, بهترین داروهای خود را از گیاهان تهیه و تامین میکرده اند.
متاسفانه,هجوم فرآورده های شیمیایی کم کم استفاده از این فرآورده های خاموش طبیعت که موثرترین و با ارزش ترین و شفا بخش ترین مظهر عظمت خداوندی است را به فراموشی سپرد و به تدریج استفاده از آنها را با خرافات و عقاید موهوم و کهنه پرستی آمیخته دیدند و کتر محققی ، شهامت توصیه استفاده از گیاهان دارویی را میداشت.
خوشبختانه، با پیشرفت علم و توجه دانشمندان و جهانیان به اثرات زیانبار استفاده از ترکیبات شیمیایی، مجددا دنیا رو به استفاده از فرآورده های گیاهی و طبیعی آورده است. با روی آوردن به استفاده از فرآوده های گیاهی و مصرف روز افزون آن در جهان چه در صنایع و چه در داروسازی فرصت طلایی است تا از آن به بهترین نحو ممکنه استفاده نمود.در تحقیقات سالهای اخیر ، مشخص شده که در ایران بیش از شش هزار(6000) گونه دارویی, وجود دارد.
در این تحقیق ، سعی شده که درباره تعداد محدودی از گیاهان و خواص درمانی و کاربرد آنها توضیح داده شود. البته این مطالب بسیار محدود و ناچیز است و میتوان گفت به مقدار قطره ای از دریاست. امیدوارم تا حدودی مفید باشد.
مقدمه:
گیاهان دارویی جایگزین خوبی برای داروهای شیمیایی است و از چند لحاظ بهتر از داروهای شیمیایی است.
1-ارزان تر از داروهای شیمیایی است.
2-اغلب بیماری ها را درمان میکنند و عوارض بدتر به جای نمی گذارند.
3-کم زیان ترند.
متن:
گیاهان دارویی:
اوکالیپتوس:
اوکالیپتوس ضد عفونی کننده بسیار قوی است و وجود درخت آن در یک منزل به منزله یک دستگاه تهویه کننده هواست زیرا اوکالیپتوس پشه ها را فراری می دهد و فضا را معطر و تندرستی بخش می کند.
اوکالیپتوس ، تب بر است و برای درمان نزله های زمستانی ، عفونت بر و برونشه سوزاک تجویزگشته است.
آویشن:جوشانده ی این گیاه در درمان پیچش معده و اسهال موثر است آویشن عامل تصفیه کننده خون و در درمان بیخوابی مفید است.
بید:
جوشانده درخت بید ، سیاه سرفه ، سوء هضم ، رماتیسم حاد و مزمن و زکام نزله ای را درمان میکند. معرف عصاره بید از خارج موجب رشد مو میگردد.
بنفشه:
گل و برگ بنفشه علاوه بر اینکه در سالاد مصرف می شود داروی نسبتا موثری در معالجه سرطان زبان است.
جوشانده ی برگ آن همه نوع سرفه را رفع میکند و در مورد بیماران مبتلا به سل موحب تحلیل رفتن مخاط می گردد.
بوصیر:
یک وسیله درمان بسیار عالی گلوست و در فصل زمستان همچنین از آن میتوان برای درمان زکام ، اخلاط سینه و تنگی نفس استفاده کرد.
پیاز:
پیاز نه تنها در آشپزی زیاد مصرف دارد ، بلکه بعنوان دارو یکی از داروهای ضد عفونی کننده بسیار مهم می باشد، در اثر داشتن خاصیت ضد عفونی کننده است که در فرانسه و ایتالیا و پرتقال و اسپانیا دانه های پیاز را با نخ بصورت گردن بند در آورده آن را جلو در منازل می بندند تا از سرایت امراض جلوگیری کند . به دلیل آنکه پیاز خاصیت جذب میکروب را دارد .
باید از خوردن پیازی که مدت زیادی در فضای آزاد باقی مانده خودداری کرد زیرا هرچه پیاز پوست گرفته باشد و بیشتر بماند در فضای باز، میکروب و سم بیشتری به خود جذب می کند. بنابراین سعی کنید پیاز را مخصوصا پیاز خام را بلافاصله پس از آنکه پوستش را کندید بمصرف برسانید.پیاز دارای سولفور و فسفر است و برای بیماریهای نزله ای , آسم مفید است و در دفع اخلاط کمک میکند بعلاوه پیاز مدر بوده و خوردن دائم آن با غذا از ابتلا به بیماری سرطان جلوگیری میکند.
توت فرنگی:
یک بار دکتر بوتلر درباره توت فرنگی اظهار داشت او میتوانست یک توت بهتری بوجود آورد ولی هرگز این کار را نکرد . توت فرنگی نه تنها یک توت خوشمزه ای است بلکه یک عامل مهم تصفیه خون است.
برگ توت فرنگی حتی از خود میوه اش مفیدتر است چه خواص طبی شگفت انگیزی دارد . جوشانده برگ توت فرنگی مانند خود توت فرنگی خون را تصفیه میکند. جوشانده برگ توت فرنگی را تصفیه کرده با شیر و عسل مینوشند جوشانده مزبور برای معالجه بیماریهای کبد بسیار سودمند است.
گل خطمی:
جوشانده برگ و ریشه خطمی داروی بسیار موثری است در درمان بیماریهای سینه مخصوصا در سرفه و گرفتگی صدا ، جوشانده مزبور خیلی موثر است. جوشانده برگ خطمی در معالجه سوختگی های مختصر نیز مفید است و زکام ، ورم حنجر و درد گلو را نیز درمان میکند. دم کرده ریشه خطمی برای رفع اسهال خونی و زخمهای معده مفید است جوشانده مزبور را میتوان بعنوان قرقره در مورد آب های دهان و حلق بکار برد.
دمکرده گل و ریشه خطمی برای رفع درد شکم نیز مفید است. اگر علاوه بر مصرف دمکرده آن ، ضماد گرم برگ و گل خطمی را روی شکم بمالند شکم درد بسرعت بر طرف میشود.
زرشک:
جوشانده زرشک برای بیماریهای کبد و طحال نافع است . از زرشک شربتی تهیه میکنند که هم خوشمزه است و هم برای ناراحتیهای معده مفید است.
ریحان:
جوشانده آن برای دفع انسداد ریه حاصله از جمع شدن اخلاط در آن مفید است بشر طیکه توام با عسل نوشده شود. برگ و گل ریحان برای رفع در سرهای شدید نیز مصرف میشود.
سیر:
سیر از نظر طبی فواید زیادی دارد . مبتلایان به بیماریهای ریوی میتوانند با مصرف سیر خام و یا پخته فایده زیاد برند. در مورد بیماریهای سینه از قبیل برونشیت و سرفه و (مخصوصا سیاه سرفه) مرهم زیر را مصرف کنید . یک قطعه کوچک سیر پوست کنده با مقدار مساوی وازلین در یک شیشه دهان گشاد بریزند و آن را مختصری گرم کنند تا وازلین آب شود. سپس آن را هم زده و بگذارند سرد شود. آنگاه بدون اینکه تصفیه اش کنند به سینه و پشت بیمار بمالند , درد و ناراحتی فوری رفع خواهد شد.
زیره سیاه:
خواص درمانی زیره سیاه از ایام بسیار قدیم معلوم بوده است . در قدیم مخصوصا اعراب آن را در طبابت زیاد مصرف میکردند. پلینی زیره سیاه را در مورد بیماران مبتلا به هیستری و رنگ پریدگی تجویز میکردند. مصرف مختصر گرد زیره سیاه مخلوط با آب گرم بعد از غذا علاوه بر اینکه خوش طعم است کمک به هضم غذا میکند.
گزنه:
قابض ، ضد آسم و محرک است گزنه بهترین دارو برای نقرس ، آسم و کهیر است. جوشانده آن در قرقره مصرف میشود. مصرف خارجی آن سوختگیها را درمان میکند.
گلسرخ:
گلسرخ برای تقویت قلب ، معده ، کبد و قوه حافظه مفید است. در معالجه بیماری سل مصرف دارد و بعضی اقسام سرفه ها را درمان میکند.حرارت خون را پایین می آورد و ضد استفراغ است.
شبدر:
شبدر سرخ سرفه سیاه اطفال را درمان میکند. شبدر سفید دافع بیماری ورم غده بناگوش میباشد.
انار:
مبرد، مدر و قابض و مفرح میباشد.خون را تصفیه میکند و به علت قابض بودن بر مبتلایان به اسهال مفید میباشد . جوشانده پوست و ریشه انار ضد کرم است.
آلبالو:
مدر و ملین, معده را تقویت میکند و بعنوان مسهل ملایم میتوان از آن استفاده کرد . افرادی که مبتلا به روماتیسم و ضعف معده هستند باید از کمپوت آن استفاده کنند. آلبالو کاروتن و ویتامین ث دارد.
انجیر:
مقوی ، ملین و برای دفع خشونت سینه مفید است. ویتامین ث و ب دارد و عصاره اش شد یبوست است از عصاره انجیر مسهلهای ملایمی ساخته اند که در دارو فروشی ها بفروش میرسد.
بادام:
بادام شیرین مقوی و ملین و مغذی بوده و دارای مقدار زیادی املاح معدنی میباشد. نانی که از بادام شیرین تهیه میشود برای مبتلایان به بیماری دیابت مفید میباشد.
آویشن:
خواص درمانی:
ضد اختلالات دستگاه گوارشی-خلط آور-ضد سرفه و سیاه سرفه- ضد برونشیت-درمان آسم-تقویت کننده عمومی بدن-ضد اسپاسم-ضد کرم-تقویت موی سر- تقویت پیاز موی سر- یرقان-مسکن اعصاب-شب ادراری کودکان-ضد نفخ-اشتها آور-ضد اسهال-تقویت معده.
توجه: مصرف بیش از اندازه در دراز مدت برای قلب و غده تیروئید زیان آور است.
عطر درمانی:
انبساط خاطر (نشاط آور) – ضد پیری-افزایش طول عمر-به صورت اسانس آن در داخل اتاقها.
روش استفاده:
1-روغن آویشن+روغن زیتون = افزایش رشد مو و تقویت پیاز مو
2-روغن آویشن + آب = زخم عفونی
3-روغن آویشن + داخل آب وان = انبساط خاطر-دردهای روماتیسمی و مفصلی
4-روغن آویشن+روغن اسطوخودوس+روغن بادام(آفتابگردان)=دردهای روماتیسمی و مفصلی-کشیدگی عضلات
5-آویشن + رازیانه +روفا=درمان سرفه
6-آویشن + بابونه+ زوفا+ رازیانه+نعنا=بخور گیاهی ضد عفونی کننده سرماخوردگی
عوارض جانبی:تپش قلب-افزایش فشار خون-بزرگ شدن غده تیروئید
منع مصرف:زنان باردار (محرک دیوار رحم) و کسانی که فشار خون دارند.
اسفرزه:
خواص درمانی:
برای درمان یبوست-پایین آورنده کلسترول خون-محیط خوبی برای کشت بافت-بستنی سازی-آهار پارچه –ملین-لاغرکنند.
روش استفاده:
اسفرزه+مقداری آب=ملین(در تمام ملین ها اسفرزه از همه کم ضررتر است.)
تهیه کننده: علیرضا اکمالی
|