روح لطیف ایرانیان وعلاقه ما ایرانیها به شعر موسیقی باعث خلق انواع مختلفی از سازهای ناب شده که هر کدام زیبایی خاص خودشون را دارن. حالا ما در اینجا میخواهیم رشته موسیقی سازهای ایرانی را براتون معرفی کنیم.
رشته موسیقی رشته ای هسش که در اون جوهره وجود خود انسان حرف اول رو میزنه و تو هنرستان ها این رشته دارای سه گرایش هست به نام های نوازندگی ساز ایرانی، مبانی آهنگ سازی و نوازندگی ساز جهانی. شما می تونید، به عنوان هنرجو در هر یک از این رشته ها پذیرفته بشید. رشته موسیقی نوازندگی ساز ایرانی یه رشته با جاذبههای زیاد و پیشرفت های فوق العاده هست. در این مقاله میخوایم در مورد این رشته پرطرفدار که در شاخه فنی حرفه ای قرار داره صحبت کنیم. اگه شما هم یکی از طرفدارهای پر و پا قرص رشته موسیقی هستین پس حتما حتما با ما باشین تا بیشتر با شرایط ورود به این رشته و بازار کار این رشته آشنا بشین.
در مورد رشته موسیقی نوازندگی ساز ایرانی چی میدونی؟
موسیقی سنتی ایرانی، که اسم دیگش موسیقی اصیل ایرانیه، یا موسیقی کلاسیک ایرانی و همچنین با نام موسیقی دستگاهی هم شناخته میشه و شامل دستگاهها، نغمهها، و آوازها هست که از سالها پیش از میلاد مسیح تا الان سینه به سینه بین مردم ایران رواج داره. جالبه که بخش بزرگی از آسیای میانه، افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، ویونان هم تقریبا از همین موسیقی استفاده میکنن و هرکدامشون به سهم خود تأثیراتی در شکل گیری این موسیقی داشتن. از جمله موسیقیدانها یا به عبارتی نوازندگان ایرانی قدیمی که مربوط به زمان ساسانیان هستن ، باربد، نکیسا و رامتین رو میتونیم نام ببریم.
از کجا میتونیم تحصیل در رشته موسیقی رو شروع کنیم؟
۱-هنرستان ملی موسیقی رشته موسیقی نوازندگی ساز ایرانی
۲-دانشگاه موسیقی
بعد از تموم شدن سال نهم، با داشتن شرایط لازم که شامل کسب امتیاز لازم برای تحصیل در گروه هنر (انتخاب رشته نهم به دهم) ، هنرستان هست، می تونید به مدرسه مورد علاقه تون مراجعه و ثبت نام کنید. البته کسانی هم که در رشته های دیگه تحصیل کردن، بازم این شانس رو دارن که بعد از تموم کردن سال آخر دبیرستان و موقع کنکور، به جای کنکور رشته تخصصی خودشون، کنکور هنر بدن.
درسهای رشته موسیقی نوازندگی ساز ایرانی
درس های سه ساله دوم شامل چند بخش است. اولین بخش دروس عمومی مانند( تعلیمات دینی، عربی، ادبیات فارسی،جغرافیای عمومی واستان، علوم اجتماعی،تاریخ معاصر و زبان انگلیسی) ، دورس خوشه سلامت شامل( تربیت بدنی وانسان ومحیط زیست و انسان وسلامت) و دروس خوشه شایستگی های غیر فنی (الزامات محیط کار، اخلاق حرفه ای کارگاه نوآوری وکارآفرینی و انتخابی (کاربردهای فناوری نوین ۲ مدیریت تولید))، دروس شایستگی های پایه فنی (ریاضی۱و۲) و دروس شایستگی های فنی مانند(سرایش تربیت شنوایی ۱،۲،۳ ، یاز دوم ۱،۲،۳ آواز گروهی ۱،۲،۳، گروه نوازی ارکستر موسیقی ملی۱،۲،۳،هماهنگی عمومی ۱،۲، آشنایی باشعر، تاریخ موسیقی جهانی ۱،۲، تاریخ موسیقی ایرانی،ساز شناسی جهانی ۱،۲، ساختار موسیقی جهانی ۱،مبانی فیزیک صوت وآزمایشگاه، همراهی ساز با آواز ایرانی ۱،۲، مبانی نظری وساختار موسیقی ایران و سازشناسی ایرانی.) که در نمودارهای زیر نشون داده شده است.
برای ورود به رشته موسیقی نوازندگی ساز ایرانی چه مهارت و دانشی لازم داری؟
- – استعداد و ذوق هنری در موسیقی
- – علاقه فراوان به هنر موسیقی
- – خلاقیت
- – اعتماد به نفس و انضباط
- – انگیزه و اراده
- – توانایی تحمل ساعات کاری طولانی و تمرین مداوم
- – توانایی انجام کار تیمی – جهت همکاری با سایر اعضای یک تیم موسیقی
- – سلامت شنوایی
آینده تحصیلی این رشته؟
رشته نوازندگی ساز ایرانی برای تربیت نوازندگان موسیقی ایرانی درست شده و علاقمندان میتونن در مقاطع کاردانی وکارشناسی و بالاتر در این رشته تحصیل کنن. در رشته نوازندگی موسیقی ایرانی دانشجویان با فلسفه موسیقی، تاریخ موسیقی، فواصل موسیقی، صداها و … آشنا می شن. وهمچنین ساز مورد علاقه خود (سازهای ایرانی شامل: تار، سه تاری، قانونی، نی ، کمانچه، قیچک، بربط (عود)، سنتور، رباب) رو یاد میگیرن.
مشکلات شغل نوازندگی در ایران
نوازندگان موسیقی در کشور با مسایل و مشکلاتی روبرو هستند که برخی از آنها عبارتند از :
- – عدم وجود معیار مشخصی در پرداخت دستمزدها و پایین بودن آنها
- – اهمیت کافی ندادن به نوازنده ها در گروه های موسیقی و تاکید زیاد بر خواننده ها
- – نبود هیچگونه سندیکا یا صنف در حوزه نوازندگی
- – احتمال ایجاد مشکلات جسمی برای نوازندگان
- – نامطلوب بودن وضعیت آموزش موسیقی در ایران
- – نبود کتاب های آموزش موسیقی مناسب و همگام با جدیدترین روش های دنیا
- – وجود مشکلات فرهنگی بسیار در حوزه نوازندگی بانوان مانند عدم اجازه بسیاری از خانواده ها برای ورود دختران شان به این حوزه و….
وضعیت شغلی رشته موسیقی ایرانی در ایران
فارغ التحصیلای این رشته میتونن تدریس موسیقی و در صورت توانمندی لازم، به آهنگ سازی فیلم، رهبری ارکستر و یا حضور در ارکسترهای مختلف و ضبط آثار متفاوت را انجام بدن. دانشجویان موسیقی نظامی هم از ابتدای تحصیل، بورسیه ارتش جمهوری اسلامی هستند و در نهایت جذب این نهاد میشن.
برخی از شغل ها ی مرتبط با این رشته
-مربی آموزشی سازهای ایرانی
-فعالیت در کارگاه ساز سازی و ارزیاب ساز
-فعالیت در استودیو های ضبط موسیقی
-برنامه ریز واجراکننده موسیقی
-آفرینش سرودها و آهنگ ها
-فعالیت در گروهای خوانندگی
-اجرای ارکستر موسیقی به عنوان نوازنده یا سرپرست
سطح آموزشی مهارتهای رشته موسیقی ایرانی چجوریه؟
برای آشنایی بیشتر با این رشته، چندتا از درسهایی رو که در مقاطع دهم و یازدهم باید بخونی، مختصر توضیح داده شده.
ساز شناسی ایرانی
مختصری از دانش و معلوماتی که شما یاد میگیرید: آشنایی با سازهای ملی و نواحی ایران از طریق مطالعه خصوصیات ظاهری، تکنیک های اجرایی، کوک، دستان بندی، جنس مواد به کار رفته در ساختمان ساز و موقعیت های اجرایی سازها به منظور درک بخش مهمی از سنّت موسیقی ایران
شناخت سازهای ارکستر سمفونیک ۱
مختصری از دانش و معلوماتی که شما یاد میگیرید: شناخت تکنیک های سازهای زهی به منظور تنظیم قطعات موسیقی و درک جایگاه هریک از این سازها در ارکستر سمفونیک
شناخت سازهای ارکستر سمفونیک ۲
مختصری از دانش و معلوماتی که شما یاد میگیرید:شناخت تکنیک های سازهای بادی چوبی، بادی برنجی و سازهای ضربی به منظور تنظیم قطعات موسیقی و درک جایگاه هریک از این سازها در ارکستر سمفونیک
|